Jdi na obsah Jdi na menu
 


Naučte se vybírat PEČIVO jako zdroj ŽIVIN :-)

V dnešní době, ať už se podíváte doprava nebo doleva, tak si všimnete, že každý druhý člověk konzumuje bílé pečivo. :-)

article preview

Jaké konzumovat pečivo je snad nejběžnější otázka ohledně stravování při redukci a udržení hmotnosti. :-) 

Pečivo nám dodává zejména sacharidy, které jsou důležitým zdrojem energie. :-) 

Pečivo je druh jídla, které se připravuje pečením případně smažením (koblihy, lívance). 

Nejčastější ingredience: mouka, voda, cukr, vejce, tuk, mléko, ořechy, semínka, rozinky, obilná zrna. :-) 

26694797_10210246922760588_1390119457_n.jpg

Dělení: sladké a slané. :-) 

Rozdělení podle barvy:

Bílé pečivo = Chléb, veka, houska, rohlík atd. :-) 

Tmavé/obarvené pečivo = Jedná se o bílé pečivo, které výrobci obarvují karamelem či jinými barvivy, aby vzbudili v lidech zdání, že se se jedná o zdravý celozrnný výrobek. Nenechte se oklamat výrobci. :-) 

Tmavé/celozrnné pečivo = Obsah minimálně 80% celozrnné mouky. Uvnitř jsou viditelné kousky slupek a pšeničných klíčků. :-) Doporučuji kupovat balené pečivo, kde je už přímo na výrobku napsané celozrnné a snadno vyčtete ve složení jaká mouka je zde použita. :-) 

Je náročné najít kvalitní celozrnné pečivo z nepřeberného množství bílého pečiva, chce to čas a trpělivost. :-) 

V dnešní době, ať už se podíváte doprava nebo doleva, tak si všimnete, že každý druhý člověk konzumuje bílé pečivo. :-)

Ano, finančně nám vyjde nejlevněji, ale mnohem důležitější otázka je, co našemu tělu dodá bílý rohlík? :-) 

Moje odpověď zní víceméně nic. :-) 

Člověk výběrem pečiva rozhoduje o své budoucí hmotnosti a dokonce i o zdravotních rizicích. :-) 

Proč tomu tak je? :-) 

Protože bílé pečivo má vysoký glykemický index. Potraviny, které ho mají vysoký si mozek nejlépe zvykne, ale nejhůře si od nich odvykne. :-)

Konzumací bílého pečiva dodáváme tělu pouze prázdné kalorie a minimum vlákniny. :-)

Nadměrná konzumace bílého pečiva vede k nadváze. :-)

Právě díky vysokému glykemickému indexu Vám tolik chutnají nezdravé jídla. :-)

Základem je pomaličku se odnaučit od bílého pečiva. :-) 

Myslela jsem si na začátku mé cesty při redukci, že nejlepší je pečivo vynechat úplně, ale později jsem si uvědomila, že tohle není řešení. :-) 

 

PROČ NEDOPORUČUJI KONZUMOVAT BÍLÉ PEČIVO :-) 

- nedostatek kvalitních živin :-) 

- barvení tzn. tmavé pečivo se rovná bílé pečivo, nejběžnější barvené pečivo je kaiserka :-) 

- ochucovadla (bílí cukr, sůl) 

- alergie (lepek) 

- komplikuje trávení, protože obsahuje lepek a je velmi těžké ho strávit :-) 

- překyseluje organismus :-) 

- po bílém pečivu cítíte větší únavu :-) 

- může vést až k cukrovce 

- najdeme v něm pouze 2,5% vlákniny :-) 

- vede k výkyvům nálady (podrážděnost, vzteklost, agresivita) 

 

Bílé pečivo si dejte jen omezeně. :-) 

Každému z nás se stane, že na společenských oslavách, ale i kdekoliv jinde bílému pečivu neodolá. :-)

Pokud si pochutnáte na jednom nebo dvou rohlících nic převratného se nestane.

Jiné je pokud se to stane pravidlem a do sebe tlačíte výrobky z bílé mouky každý den od rána až do večera. To už je pak pro náš organismus a především zdraví hodně špatné. A dřív nebo později nám to dá tělo najevo. :-) 

 

PROČ JÍST CELOZRNNÉ PEČIVO (ŽITNÉ) :-) 

- dodává tělu vitamíny, minerály a antioxidanty :-)

- nezpůsobuje vysoké výkyvy hladiny cukru v krvi jako bílá mouka :-)

- prevence obezity :-)

- prevence vysokého krevního tlaku :-)

- prevence vysokého cholesterolu :-)

- prevence cukrovky :-)

- vysoký obsah vlákniny = napomáhá ke správnému trávení :-)

-  zdroj vlákniny (najdeme v něm 8% vlákniny = 8,5 g ve 100 g) :-) 

- pomáhá při zažívání :-)

- nízký glykemický index (cítíme se déle zasycení) :-)

 Jednoduše řečeno po celozrnném pečivu nevyhládnete tak rychle jako po bílém pečivu. :-) 

26693913_10210246922560583_881679691_n.jpg

Mnoho lidí si plete tmavé pečivo s celozrnným. Chci tím říct, že pokud konzumujete tmavé pečivo s myšlenkou, že je zdravé a prospěšné tělu než bílé, tak jste na omylu. :-) 

Pekárny dobarvují pečivo karamelem nebo do těsta přidávají pražený hnědnoucí cukr, slad či pražený ječmen. :-) Je to legální, ale z bílého těsta je náhle tmavý chléb. :-) Dále na ně výrobci sypou semínka, aby připomínalo to celozrnné. :-) 

Tmavé pečivo (celozrnné a žitné) se vyrábí z tmavé mouky. Pro výrobu se používají celá zrna. :-)

Bohužel u nás v Česku se používá nejčastěji mouka pšeničná z připravených hotových směsí. Proto je potřeba číst obaly, výrobci jsou povinni uvést na obalu zda se jedná o pečivo ze žitné nebo pšeničné mouky. :-) 

V bílém pečivu také najdeme nadbytek tuku. :-) U žitného pečiva je většinou na 100 g = 1,2 g tuku, kdežto u bílého rohlíku až 9,7 g. :-) Myslím si, že je to už velký rozdíl. :-) 

Zdraví škodlivé je i sladké pečivo. Jedná se například o makové a tvarohové koláče. :-)

Protože spojení bílé mouky, cukru a tuku vytváří kombinaci, která vede k přibývání na váze, ale také výraznému rozkolísání hladiny krevního cukru. :-)

Vláknina podporuje činnost střev, pomáhá při zažívacích problémech jako je zácpa či nadýmání a dodává tělu vitamíny B6 a E, kyselinu listovou, měď, hořčík, mangan a zinek. :-)

 

ROZDÍLY V PEČIVU :-)

VÍCEZRNNÉ - je použito více zrn - například pšenice, žito, oves. :-) Přidávají se i různá semínka. :-) 

CELOZRNNÉ - zrna jsou mletá celá.  Pro hubnutí a správnou funkci trávicího traktu je celozrnné vhodné proto, že obsahuje celá zrna, tzn při semletí se neodstraňuje vnější slupka zrníčka. Obsahuje více vlákniny a je lépe stravitelné. :-) 

CEREÁLNÍ  Slovo „cereální“ neznamená nic jiného než „obilný“. :-) Lépe řečeno vyrobený z obilí, což je veškeré pečivo. Tyto výrobky jsou běžně vyráběny z bílé mouky. :-)

GRAHAMOVÉ PEČIVO - vyrobeno ze směsi bílé pšeničné mouky a celozrnné mouky s vyšším obsahem otrub (obilných slupek). :-) Tzn. že mají vysoký glykemický index a při redukci vhodné nejsou. :-) 

26647862_10210246924200624_2079881303_n.jpg

S láskou Katrin ♥ 

 
 


Poslední fotografie


Archiv

Kalendář
<< červenec / 2022 >>


Statistiky

Online: 1
Celkem: 35156
Měsíc: 905
Den: 37