Naučte se vybírat PEČIVO jako zdroj ŽIVIN :-)
V dnešní době, ať už se podíváte doprava nebo doleva, tak si všimnete, že každý druhý člověk konzumuje bílé pečivo. :-)
Jaké konzumovat pečivo je snad nejběžnější otázka ohledně stravování při redukci a udržení hmotnosti. :-)
Pečivo nám dodává zejména sacharidy, které jsou důležitým zdrojem energie. :-)
Pečivo je druh jídla, které se připravuje pečením případně smažením (koblihy, lívance).
Nejčastější ingredience: mouka, voda, cukr, vejce, tuk, mléko, ořechy, semínka, rozinky, obilná zrna. :-)
Dělení: sladké a slané. :-)
Rozdělení podle barvy:
Bílé pečivo = Chléb, veka, houska, rohlík atd. :-)
Tmavé/obarvené pečivo = Jedná se o bílé pečivo, které výrobci obarvují karamelem či jinými barvivy, aby vzbudili v lidech zdání, že se se jedná o zdravý celozrnný výrobek. Nenechte se oklamat výrobci. :-)
Tmavé/celozrnné pečivo = Obsah minimálně 80% celozrnné mouky. Uvnitř jsou viditelné kousky slupek a pšeničných klíčků. :-) Doporučuji kupovat balené pečivo, kde je už přímo na výrobku napsané celozrnné a snadno vyčtete ve složení jaká mouka je zde použita. :-)
Je náročné najít kvalitní celozrnné pečivo z nepřeberného množství bílého pečiva, chce to čas a trpělivost. :-)
V dnešní době, ať už se podíváte doprava nebo doleva, tak si všimnete, že každý druhý člověk konzumuje bílé pečivo. :-)
Ano, finančně nám vyjde nejlevněji, ale mnohem důležitější otázka je, co našemu tělu dodá bílý rohlík? :-)
Moje odpověď zní víceméně nic. :-)
Člověk výběrem pečiva rozhoduje o své budoucí hmotnosti a dokonce i o zdravotních rizicích. :-)
Proč tomu tak je? :-)
Protože bílé pečivo má vysoký glykemický index. Potraviny, které ho mají vysoký si mozek nejlépe zvykne, ale nejhůře si od nich odvykne. :-)
Konzumací bílého pečiva dodáváme tělu pouze prázdné kalorie a minimum vlákniny. :-)
Nadměrná konzumace bílého pečiva vede k nadváze. :-)
Právě díky vysokému glykemickému indexu Vám tolik chutnají nezdravé jídla. :-)
Základem je pomaličku se odnaučit od bílého pečiva. :-)
Myslela jsem si na začátku mé cesty při redukci, že nejlepší je pečivo vynechat úplně, ale později jsem si uvědomila, že tohle není řešení. :-)
PROČ NEDOPORUČUJI KONZUMOVAT BÍLÉ PEČIVO :-)
- nedostatek kvalitních živin :-)
- barvení tzn. tmavé pečivo se rovná bílé pečivo, nejběžnější barvené pečivo je kaiserka :-)
- ochucovadla (bílí cukr, sůl)
- alergie (lepek)
- komplikuje trávení, protože obsahuje lepek a je velmi těžké ho strávit :-)
- překyseluje organismus :-)
- po bílém pečivu cítíte větší únavu :-)
- může vést až k cukrovce
- najdeme v něm pouze 2,5% vlákniny :-)
- vede k výkyvům nálady (podrážděnost, vzteklost, agresivita)
Bílé pečivo si dejte jen omezeně. :-)
Každému z nás se stane, že na společenských oslavách, ale i kdekoliv jinde bílému pečivu neodolá. :-)
Pokud si pochutnáte na jednom nebo dvou rohlících nic převratného se nestane.
Jiné je pokud se to stane pravidlem a do sebe tlačíte výrobky z bílé mouky každý den od rána až do večera. To už je pak pro náš organismus a především zdraví hodně špatné. A dřív nebo později nám to dá tělo najevo. :-)
PROČ JÍST CELOZRNNÉ PEČIVO (ŽITNÉ) :-)
- dodává tělu vitamíny, minerály a antioxidanty :-)
- nezpůsobuje vysoké výkyvy hladiny cukru v krvi jako bílá mouka :-)
- prevence obezity :-)
- prevence vysokého krevního tlaku :-)
- prevence vysokého cholesterolu :-)
- prevence cukrovky :-)
- vysoký obsah vlákniny = napomáhá ke správnému trávení :-)
- zdroj vlákniny (najdeme v něm 8% vlákniny = 8,5 g ve 100 g) :-)
- pomáhá při zažívání :-)
- nízký glykemický index (cítíme se déle zasycení) :-)
Jednoduše řečeno po celozrnném pečivu nevyhládnete tak rychle jako po bílém pečivu. :-)
Mnoho lidí si plete tmavé pečivo s celozrnným. Chci tím říct, že pokud konzumujete tmavé pečivo s myšlenkou, že je zdravé a prospěšné tělu než bílé, tak jste na omylu. :-)
Pekárny dobarvují pečivo karamelem nebo do těsta přidávají pražený hnědnoucí cukr, slad či pražený ječmen. :-) Je to legální, ale z bílého těsta je náhle tmavý chléb. :-) Dále na ně výrobci sypou semínka, aby připomínalo to celozrnné. :-)
Tmavé pečivo (celozrnné a žitné) se vyrábí z tmavé mouky. Pro výrobu se používají celá zrna. :-)
Bohužel u nás v Česku se používá nejčastěji mouka pšeničná z připravených hotových směsí. Proto je potřeba číst obaly, výrobci jsou povinni uvést na obalu zda se jedná o pečivo ze žitné nebo pšeničné mouky. :-)
V bílém pečivu také najdeme nadbytek tuku. :-) U žitného pečiva je většinou na 100 g = 1,2 g tuku, kdežto u bílého rohlíku až 9,7 g. :-) Myslím si, že je to už velký rozdíl. :-)
Zdraví škodlivé je i sladké pečivo. Jedná se například o makové a tvarohové koláče. :-)
Protože spojení bílé mouky, cukru a tuku vytváří kombinaci, která vede k přibývání na váze, ale také výraznému rozkolísání hladiny krevního cukru. :-)
Vláknina podporuje činnost střev, pomáhá při zažívacích problémech jako je zácpa či nadýmání a dodává tělu vitamíny B6 a E, kyselinu listovou, měď, hořčík, mangan a zinek. :-)
ROZDÍLY V PEČIVU :-)
VÍCEZRNNÉ - je použito více zrn - například pšenice, žito, oves. :-) Přidávají se i různá semínka. :-)
CELOZRNNÉ - zrna jsou mletá celá. Pro hubnutí a správnou funkci trávicího traktu je celozrnné vhodné proto, že obsahuje celá zrna, tzn při semletí se neodstraňuje vnější slupka zrníčka. Obsahuje více vlákniny a je lépe stravitelné. :-)
CEREÁLNÍ – Slovo „cereální“ neznamená nic jiného než „obilný“. :-) Lépe řečeno vyrobený z obilí, což je veškeré pečivo. Tyto výrobky jsou běžně vyráběny z bílé mouky. :-)
GRAHAMOVÉ PEČIVO - vyrobeno ze směsi bílé pšeničné mouky a celozrnné mouky s vyšším obsahem otrub (obilných slupek). :-) Tzn. že mají vysoký glykemický index a při redukci vhodné nejsou. :-)
S láskou Katrin ♥