Jdi na obsah Jdi na menu
 


KLÍČKY síla energie rostlin ☺

Klíčky ve Vás vyvolají příjemný a krásný pocit klidu. Cítím po nich příjemné osvěžení. A jak mi vyživují každou buňku mého těla. :-)

article preview

23602116_10209907478594696_1414378689_n.jpg

Dlouho jsem se chystala ochutnat klíčené potraviny. A právě dnes se mi to povedlo. :) Opravdu moc jsem si přála vyzkoušet klíčené potraviny, protože doposud jsem s nimi neměla žádnou zkušenost. :) Klíčky ve Vás vyvolají příjemný a krásný pocit klidu. Cítím po nich příjemné osvěžení. A jak mi vyživují každou buňku mého těla. :) Každá naklíčená rostlinka má jinou chuť. :) 

 Obecně se dá říct, že chuť je jemná a šťavnatá. Rostlinné klíčky se konzumují nejlépe syrové, aby se nezničily cenné živiny, které jsou v nich obsažené.

Když to řeknu zjednodušeně tak klíčení je proces, při kterém ze semínka vyrůstá klíček. :)

Díky procesu klíčení se v semenech nastartují metabolické pochody, jejichž účelem je navýšit obsah živin. A ptáte se proč? Protože jsou nutné pro výživu a následný růst rostliny. :) 

A právě zajímavé na tomto procesu je zmiňované navyšování obsahu některých živin. Obecně platí, že se při klíčení škrob štěpí na jednoduché cukry, bílkoviny na aminokyseliny a tuky na volné mastné kyseliny. :)

Navíc v zrnu roste množství esenciálních aminokyselin, násobí se obsah vitamínů (B komplex, C, E).

Věřím, že nás utvářejí nejenom naše pocity, myšlenky, vnímání, lidé kterými se obklopujeme, práce, které věnujeme čas, energie se kterou jsme se narodili a v průběhu života ji dokážeme násobit. Ale i strava, kterou zde jíme nás utváří do určité cílené podoby. Znáte to, jsme to co jíme. V dnešní době si málo kdo přizná, jaký vliv má na nás strava. Já sama jsem si to dříve neuvědomovala. Ale dnes vím, že strava je opravdu důležitá součást psychické i fyzické úrovni, jestliže se chceme cítit fit a svěží po všech stránkách. :)

Proč nevyužít sílu přírody? Příroda do každé ze svých potravin ukryla neuvěřitelné množství léčivé síly. Dvojnásob to platí u klíčků. :) 

Do každé rostliny nashromáždila takovou spoustu energie, kterou můžeme využít ve svůj prospěch. 

Konzumace naklíčených semen obilovin, luštěnin, a dalších rostlin je známý od dob Aztéků.

V 18. století byly klíčky cenným zdrojem vitamínu C na lodích jako ochrana před skorbutem a dnes jejich význam vzrůstá.

Klíčky jsou nejbohatším zdrojem vitamínu E.

Klíčky dodávají tělu komplexní živiny. Pojďme se podívat jaké. :) 

V naklíčených semenech najdeme: 

minerální látky

vitamíny

enzymy

rostlinné bílkoviny

Klíčky mají léčivé a regenerační účinky. Pomáhají při léčbě cukrovky, cévních onemocněních i poruchách metabolismu.

 

Co našemu tělu klíčky dávají?

SACHARIDY (cizrna, hrách, žito, pšenice, oves, proso)

PROTEINY (klíčky fazole adzuki, čočky, sóji, mungo, hrášku, dýně, žita, sezamu, slunečnice, pšenice, mandlí, cizrny)

TUKY (především v klíčcích mandlí, sezamu, slunečnice)

VLÁKNINU (hrách, čočka)

 

 

S čím vším klíčky dokáží pomoct?

vyrovnávají překyselení organismu

detoxikují

zpomalují proces stárnutí

pomáhají regulovat hmotnost

zlepšují vitalitu a vzhled

podporují metabolismus

posilují imunitu

Rostlinné klíčky doporučuji jíst sýrové, tak aby se nezničily cenné živiny, které jsou v nich obsažené.

Můžete jimi posypat namazaný chléb nebo je zamíchat do salátu. Jestli se chystáte klíčky použít v teplé kuchyni, přidávejte je až po dokončení pokrmu. Výborně se hodí například do rizota a polévek.

 

Co vše můžete klíčit?

Dá se říct, že skoro všechno. :) Klíčit můžete:

luštěniny

obiloviny

olejniny

a různé další plodiny

 

Používejte pouze potravinářská semena, vyhněte se semenům určeným k výsevu – bývají chemicky ošetřená. Pozor na loupaná či půlená semena nevyklíčí.

 

Určitě se ptáte jak klíčit? :)

 

První bod: Necháme semínka nejdříve namáčet.

Propereme semínka ve studené vodě, poté je zalijeme čerstvou vodou a necháme bobtnat.

Délka namáčení závisí na velikosti semen.

Poté plodiny znovu propláchneme, a můžeme začíst nakličovat. :) 

 

Druhý bod: K nakličování se hodí tzv. nakličovací misky (běžně dostupné). 

Semena nesmí ležet ve vodě!!! Jelikož hrozí riziko vzniku plísní a hnití. Musí být ve vlhku!!!

Je potřeba je dvakrát denně proplachovat čerstvou vodou. Proces klíčení by měl probíhat v teple. Prosím opravdu ne na přímém slunci. :) Ideální je pokojová teplota.

 

Třetí bod: Klíčky můžeme konzumovat po 3-5 dnech, výhonky po 10-14 dnech

 

Uvádím Vám ty nejběžnější potraviny ke klíčení: 

 

Adzuki: délka namáčení: 8 hod, klíčení: 3-5 dní

Cizrna: délka namáčení: 12 hod, klíčení: 15 hod

Čočka: délka namáčení: 8 hod, klíčení: 12 hod

Mungo: délka namáčení: 1 den, klíčení: 2-5 dní

 Pšenice: délka namáčení: 7 hod, klíčení: 2-3 dny

Oves: délka namáčení: 6 hod, klíčení: 2-3 dny

Špalda: doba namáčení: 8 hod, klíčení: 2-3 dny

Žito: doba namáčení: 8 hod, klíčení: 2-3dny

 Pohanka: doba namáčení: 15 min, klíčení: 1-2 dny

 Rýže: doba namáčení: 9 hod, klíčení 3-5 dní

Kukuřice: doba namáčení: 12 hod, klíčení: 2-3 dny

Slunečnicové semínko: doba namáčení: 2 hod, klíčení: 2-3 dny

Klíčky jen a jen doporučuji vyzkoušet. Nebojte se toho. Objevíte a vyzkoušíte zase něco nového. Věřím, že Vám budou chutnat a stanou se součástí Vašeho jídelníčku. :) 

S láskou Katrin heart

 

 
 


Poslední fotografie


Archiv

Kalendář
<< červenec / 2022 >>


Statistiky

Online: 1
Celkem: 35432
Měsíc: 1078
Den: 90