Jdi na obsah Jdi na menu
 


Optimismem a pohybem proti DEPRESÍM :-) :-)

Síla myšlenky je obrovská, jestli CHCEME se odrazit ode dna, nebo zůstat tam kde jsme. :-)

article preview

22523904_10209719933786193_1052279202_n.jpg

Deprese jsou u nás stále častějším onemocněním v současné době. V takovém stavu se mnoho z nás ocitne ze dne na den.

Nízké sebevědomí a stresující situace, která Vás potkala, nazýváme stav DEPRESE.

Jedná se o onemocnění celého těla. Chci připomenout, že je to i Vaším přístupem k životu. :)

Síla myšlenky je obrovská, jestli CHCEME se odrazit ode dna, nebo zůstat tam kde jsme.

Ano občas máme všichni den, kdy se nic nedaří a naše nálada je smutná. Takřka na bodu mrazu, ale to hned neznamená, že trpíme depresi. :) Tomu se říká poruchy nálady. Ptáte se jak se projevují?

Pocitem smutku a prázdnoty, únavou a ztrátou energie, poruchami spánku, pocitem viny a méněcennosti, nedostatkem zájmu o své okolí, sebevražedným jednáním, opakujícími myšlenkami na smrt.

Deprese postihuje nervovou soustavu, myšlení, chování, ovlivňuje chuť k jídlu, spánek a veškeré naše pocity.

Nejznámější formy onemocnění jsou DYSTONIE (mírné deprese) a MANICKÉ (těžké deprese). Nejtěžší forma je MELANCHOLIE, která vede až k sebevražedným myšlenkám a neschopnost nemocného se soustředit na jakoukoliv činnost......

Nejčastější příčinami vzniku depresí jsou STRESUJÍCÍ UDÁLOSTI v našem životě: trauma, smrt v rodině, ztráta zaměstnání, rozvod aj.

Vím jak jsou tyhle situace těžké pro každého z Vás, měla jsem tu čest si tím projít. Osobní zkušenost mám velikou, jen tím chci říct, aby jste věřili v lepší zítřky. Vše co se nám děje, má svůj důvod.

Na jednu stranu Vám to má něco vzít a na druhou stranu si máte něco uvědomit. Stresující situací, kterou procházíte, Vás naučí si vážit toho co máme. Jaké je to teď. Máte se naučit více vnímat radost i z maličkosti v našem životě. Věřím tomu, že vše špatné je k něčemu dobré a každý konec má nový začátek.

Smysl Vám to dá mnohem později. :) Je to přirozený koloběh života. Co se opravdu má stát se stane, ovšem někdy to přijde jako blesk z čistého nebe. Tady už záleží jakou máte vnitřní sílu i přesto všechno se zvednout a jít dál.

A tím, že budete pořád přemýšlet nad situací, která se děje zrovna Vám, takovým přístupem si vůbec nepomůžete. Snadno si vytvoříte tzv. POSEDLOST na události. Nejen, že tím nic nevyřešíte, ale také se dostanete do těžké deprese. Ztratíte smysl žít, neprožíváte radost a jen čekáte na ZÁZRAK. Myslíte si, že Vás někdo osvobodí a vše bude jako dřív. 

Další významnou roli hrají poruchy funkce štítné žlázy. Jelikož dokáže rozhodit celý organismus, nejen po fyzické stránce ale i psychické. Příčiny jsou únava, ospalost a svalová slabost, ale i pocit chladu. Nechte se proto raději vyšetřit lékařem.

NADMĚRNÁ KONZUMACE CUKRU A ALKOHOLU. Přiznám se, tohle byl i můj případ. Prošla jsem si tím v minulosti, takže ano i ALKOHOL A CUKR přispívají nedílnou součástí k depresím.

Nikdy dřív jsem si nepřipouštěla FAKT, že konzumace alkoholu a cukru, mají za následek mé rozpoložení. Dnešním dnem si plně uvědomuji, proč jsem byla pořád negativní, vystresovaná, nevěřila jsem si, moje sebevědomí bylo na bodu mrazu. Byla jsem protivná na své okolí a trpěla jsem velkou nechutí k životu a jídlu, byť jsem to na sobě nedávala až tak znát.

Můj život tvořily z velké části společenské akce, kde v hlavní roli byl alkohol. Špatná životospráva a do práce jsem chodila téměř vyřízená a neodpočinutá.

Uvědomila jsem si, že tohle prostě není život. Dostane Vás to do stavu, kdy to někomu přijde i normální. Jen teprve čas ukáže jak moc jste se zmýlili. 

Další faktory ovlivňující depresi jsou alergie na potraviny, nedostatek ve výživě a dědičnost!

Nejúčinnější antidepresivum je pravidelný pohyb, KDEKOLIV a KDYKOLIV.

22635177_10209747298470293_200047900_n.jpg

Snížit spotřebu alkoholu a kávy, omezit KOUŘENÍ (tady bych ráda i použila slovíčko PŘESTAT úplně kouřit). Ano, i já jsem kouřila. Ale tak jako jsem rychle začala tak i s tím ze dne na den skoncovala (v budoucnu přiblížím blíž v dalším článku, jak jsem dokázala přestat kouřit). 

 Naučte se radovat z maličkostí. Udělejte si radost, tím co máte rádi. Obklopte se lidmi na kterých Vám záleží a řekněte jim, že je máte rádi. Vyrazte někam na výlet nebo kamkoliv do přírody na čerstvý vzduch. Najděte si písničku, která Vám přináší klid na duši. Uvařte si dobré jídlo, které máte rádi. Stoupněte si před zrcadlo a usmějte se na sebe. Dokažte sami sobě, že máte sílu na to jít dál i přes všechny překážky, které Vás potkají.


Chcete-li být šťastní je potřeba, i přes velkou bolest a trápení se tomu postavit čelem. Neignorovat a přijmout situaci. Dnešní bolest, je zítřejší síla.

 

Stravou k lepší náladě:

Omega3-mastné kyseliny:

 Proti úzkosti, poruchám spánku, pocitu smutku, sebevražedným myšlenkám. Nejbohatší zdroj jsou RYBY, ale také vlašské ořechy nebo lněná semínka.

Sacharidy:

Celá zrna, jako je hnědá RÝŽE, oves, špalda či quinoa. 

Pomáhají zlepšit náladu, důvodem je zvýšení hladiny serotoninu, hormonu dobré nálady, v mozkové tkáni.

Mléčné výrobky:

Bílý selský jogurt, Nízkotučné kefírové mléko, Řecký jogurt bílý...

Více na: https://www.maminka.cz/clanek/4-potraviny-ktere-pomahaji-v-boji-proti-depresi

Celá zrna, jako je hnědá RÝŽE, oves, špalda či quinoa, významně pomáhají zlepšit náladu. Důvodem bude nejspíše zvýšení hladiny serotoninu, hormonu dobré nálady, v mozkové tkáni. Spolupodílet se bude nejspíše i udržování stálé hladiny cukru v krvi, jehož výkyvy mohou mít negativní vliv na stav naší mysli.

Více na: https://www.maminka.cz/clanek/4-potraviny-ktere-pomahaji-v-boji-proti-depresi

S láskou Katrin heart
 

 

Více na: https://www.maminka.cz/clanek/4-potraviny-ktere-pomahaji-v-boji-proti-depr

 
 


Poslední fotografie


Archiv

Kalendář
<< červenec / 2022 >>


Statistiky

Online: 2
Celkem: 36172
Měsíc: 1462
Den: 58